Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 Prohlášení

 Českomoravské konfederace odborových svazů

  po výstražné stávce

 

Děkujeme odborářům, zaměstnancům

i veřejnosti za projevenou občanskou statečnost!

 

Den 24. červen 2008 se zapíše do historie českých odborů jako nejmohutnější stávkový protest.

 

Přes milión odborářů a zaměstnanců všech profesí, zejména ze zdravotnictví, dopravy, průmyslu, státní správy, školství, jednoznačně vzkázal politikům, že k vládním reformním krokům, které jsou nespravedlivé, nejsou a nebudou lhostejní. 

 

Tento největší stávkový protest vyhlášený ČMKOS důrazně připomněl vládě, že demokracie není o tom, jít jednou za čtyři roky k volbám a pak pouze pasivně přihlížet k chybným krokům politiků, zejména takovým reformám, které mohou hazardovat se zdravím občanů České republiky.

 

Českomoravská konfederace odborových svazů děkuje zejména všem, kteří se stávky zúčastnili, nebo ji nejrůznějšími formami podpořili, ale i sympatizantům ze strany veřejnosti, za projevení občanského sebevědomí a statečnosti.

 

Poděkování za projevenou solidární podporu patří i našim kolegům ze zahraničních odborových centrál a z Evropské odborové konfederace.

 

Od dubna 2007, kdy ČMKOS poprvé zveřejnila svoji odbornou analýzu varující před negativními dopady některých reformních záměrů, do dnešních dnů nikdo ze zodpovědných politiků tuto prognózu veřejně a odborně nevyvrátil.

 

Naopak - čas nám dává za pravdu.

 

Reformní kroky negativně ovlivňují vývoj inflace a vláda odhalila svůj scénář privatizace veřejných služeb v první řadě zdravotnictví.

 

Stávkový protest jednoznačně prokázal, že české odbory jsou reálnou silou tolik potřebné protiváhy, která je nezbytná pro fungování demokratické a občanské společnosti.

 

Čeští zaměstnanci a občané si začínají uvědomovat, že šanci ovlivňovat svou budoucnost jim dává možnost v souladu s Listinou základních práv a svobod vyjádřit protest či občanskou nespokojenost.

 

25. června 2008

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář