Výsledek Petice

10. 10. 2013

Senát  České republiky přijal Usnesení číslo 46. které se vztahuje k  problému důchodového pojištění, ve  znění pozdějších předpisů za účelem stanovení dřívějšího důchodového věku pojištěnců zaměstnaných v hornictví.

Toto usnesení bylo přijato také hlavně díky  petice č. 22/13, kterou podepsalo celkem  7495 občanu.

Na základě zpravodajské zprávy senátora Radka Sušila, vystoupení  JUDr. Heleny Trnkové, vedoucí oddělení důchodového pojištění ministerstva práce a sociálních věcí

VÝBOR

I.
shledává petici jako oprávněnou s ohledem na fyzickou náročnost výkonu profese horníka a vysokou míru pravděpodobnosti výskytu nemoci z povolání a následně velmi obtížnou uplatnitelnost v rekvalifikaci a na trhu práce;

II.
pokládádosavadní právní úpravu za nedostatečnou a žádá ministra práce a sociálních věcí , aby zvážil přípravu novely zákona o důchodovém pojištění, kterou by byl stanoven důchodový věk horníků a ostatních mimořádně zatěžovaných profesí, poměrně s ohledem na odpracovanou dobu s tím, aby nepřevýšil 55 let věku;

III.
schvaluje zaslání tohoto usnesení petičnímu výboru;