Výše cestovních náhrad v roce 2016

8. 1. 2016

Změny ve výši stravného se každoročně provádějí vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí na základě zmocňovacího ustanovení v § 189 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Pro rok 2016 jsou sazby upraveny vyhláškou č. 385/2015 Sb. Stravné je stanoveno paušální částkou na každý kalendářní den pracovní cesty a liší se podle délky trvání cesty v daném kalendářním dnu. Stravné, někdy nazývané také dietou, nekompenzuje celkové náklady zaměstnance na stravování během pracovní cesty, je pouze příspěvkem na zvýšené stravovací výdaje.

Zákoník práce

logo-osz-vokd.JPG

Od začátku roku 2012 je v sedmé části zákoníku práce, která se týká náhrad výdajů v souvislosti s výkonem práce, zdůrazněn fakt, že náhrady cestovních výdajů zaměstnanci za stanovených podmínek přísluší. Cílem této drobné změny provedené k 1. 1. 2012 novelou č. 365/2011 Sb. je zamezit výkladovým pochybnostem a obcházení účelu poskytování cestovních náhrad.

Sazby stravného pro tuzemské pracovní cesty jsou stanoveny pro podnikatelskou sféru v § 163 odst. 1.

V § 34a je speciálně pro účely cestovních náhrad uvedeno, že za pravidelné pracoviště se považuje místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu práce. Pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad nesmí být sjednáno šířeji než jedna obec.

Krácení stravného

V případě, že zaměstnanci je během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, a na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn za každé takové jídlo stravné krátit. Při cestě trvající 5 až 12 hodin lze stravné krátit za každé poskytnuté jídlo až o 70 %, při cestě delší než 12 hodin, ale kratší než 18 hodin až o 35 % procent. Při cestě delší než 18 hodin lze stravné snížit maximálně o 25 % za každé bezplatně poskytnuté jídlo.

Výše stravného na kalendářní den od 1. 1. 2016:

Délka cesty

Rozpočtový sektor