VOKD,a.s. v revíru OKD

22. 7. 2013

VOKD, a.s. v revíru OKD patří již tradičně k zásadním dodavatelům důlních prací.

I přes stále se rozšiřující konkurenci hovoří kvalita prací, znalosti a zkušenosti našich zaměstnanců VOKD jasnou řečí. Během existence podniku a společnosti byly při ražbách aplikovány téměř všechny používané technologie. Od ruční, založené na použití vrtacích kladiv a přehazovacích nakladačů, až po mechanizované pomocí elektrohydraulických vrtacích vozů, nakladačů a v konečné fázi i nasazení plnoprofilových razicích štítů.

Ovšem situace v poslední době je taková, že na základě vypovězení několika řádně uzavřených smluv ze strany OKD se nás jako na jediného dodavatele promítla situace hromadného propouštění a následně každý měsíc nám z organizačních důvodů končí minimálně 27 zaměstnanců.

I přes snahu nalézt nějaký jiný výrobní program pro naše důlní zaměstnance je situace i nadále velice nepříznivá a pravděpodobně druhá lokalita, kde VOKD přestane působit po Dole Staříč bude v blízké době z pohledu informací asi i Důl ČSM. Je na zamyšlenou zda vedení OKD chce úplně společnost VOKD  z dodavatelských organizací  odepsat. Protože jiné slovo na postup při nově probíhajících výběrových řízeních asi není.

Současný stav našich dělnických profesí, které pracují v podzemí je 254 zaměstnanců. Oproti jiným dodavatelům ze zahraničí, kteří v současné době v OKD pracují je to jen malá skupina zaměstnanců. Ovšem z pohledu dopadu na regionální politiku zaměstnanosti je to opravdu velký problém. Mnoho našich zaměstnanců už má dávno za  sebou odpracováno více jak 25 let v hornictví a proto na úřadu práce jsou tito lidé nezaměstnatelní. Proč tedy nechráníme více náš vlastní trh. Ano pravidla Evropské unie jsou taková, že pohlížejí na polské zaměstnance jako na pracovní sílu, která tady sice může pracovat i bez povolení. Ale co budou dělat naší občané. Ti se ze vzduchu nenají a nájemné v bytech RPG také neuhradí. Proto dík za jakoukoli podporu z řad zaměstnanců OKD a členů SHO vůči naší odborové organizaci a našim zaměstnancům VOKD.

Václav Sacha

předseda OSZ VOKD