Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda stále rozhodnutí odkládá

23. 9. 2016

Usilujeme o kompenzace i pro horníky z dalších ohrožených firem.

K českému hornictví se stát chová macešsky a dovolil, aby využití jeho nerostného bohatství přešlo plně do privátní sféry.Zatím to vypadá tak , že se české doly budou dále utlumovat. Ale v sousedním polském hornictví je situace úplně jiná. Uhelná produkce meziročně roste o 2,8% a do roku 2020 se dostane na úroveň 156 milionu tun uhlí.

Podle serveru E15.cz řeší Poláci stejný problém se ztrátovou těžbou černého uhlí jako OKD, avšak zhruba v desetinásobném měřítku. Na rozdíl od Česka tam řídí snahy o ozdravení šachet přímo stát. Zatímco postoj české vlády k budoucnosti OKD je zatím takový, že stát nechce finančně pomáhat firmě, ale pouze kmenovým propuštěným zaměstnancům. V Polsku vzala nová vláda situaci v uhelném sektoru do svých rukou.  

Evropská komise schválila plán španělské vlády poskytnout 2,13 miliardy eur (57,6 miliardy Kč) na pomoc při uzavírání 26 uhelných dolů. Komise uvedla, že tato státní pomoc je v souladu s pravidly Evropské unie. Peníze mají pokrýt provozní ztráty dolů až do jejich uzavření v roce 2018 a zajistit finanční podporu propuštěným horníkům. Ze státní pomoci se budou financovat rovněž bezpečnostní práce nutné po uzavření dolů, uvedla agentura Reuters. Kvůli propadu cen, konkurenci levného zemního plynu a kvůli vládní ekologické regulaci krachují i největší producenti uhlí v USA a řada západoevropských zemí zavírá své poslední černouhelné doly

 

http://www.osphgn.cz/file/183/priloha-09-hornik.pdf