Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vláda odložila jednání o ZPH pro horníky.

18. 10. 2016

Vláda odložila jednání o zvláštních příspěvcích pro horníky.

Stát by mohl za firmy v insolvenci platit zvláštní příspěvky pro horníky. Počítá s tím návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který v pondělí odložila na svém zasedání vláda. Roční náklady odhaduje resort na 20 milionů korun. Příspěvek je 1500 a 1900 korun. Návrh vítají hornické odbory. 

„Od roku 1988 jsem se vyučil a dělal jsem celou dobu na ražbě. Až do loňského roku, kdy jsem končil, a do dnešního dne mi ta renta 1900 nebyla vyplacena,“ uvedl 46letý Ivo Mojžíšek. 

Stejně jako on, i zhruba stovka dalších bývalých horníků z VOKD nedostává zvláštní příspěvek, přestože na něj mají nárok. Firma je od roku 2015 v konkurzu a její insolvenční správce peníze vyplácet odmítá. 

Zvláštní příspěvek pro horníky by namísto firem v insolvenci mohl platit stát. Počítá s tím návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který projedná vláda

 „Zpochybnil vůbec nárok. Říká, že tyto pohledávky za zaměstnance jsou závazky ne z pracovního poměru, ale závazky za sociální dávku, což je paradoxní rozdíl, protože zaměstnanec práci pro firmu odpracoval,“ říká předseda odborové organizace OSZ VOKD Václav Sacha. 

Odbory kvůli tomu insolvenčního správce žalují. A právě na tuto konkrétní situaci reaguje změna připravená ministerstvem průmyslu a obchodu. Výplatu dávky 1500 nebo 1900 korun za dlouhodobé působení prachu na zdraví člověka by převzal stát, píše se v materiálu. 

„Hlavním důvodem pro předložení návrhu zákona je potřeba zabezpečení výplaty příspěvku v těch případech, kdy se organizace, která tento příspěvek poskytuje, ocitne v úpadku a omezí nebo zcela zastaví výplatu této zvláštní sociální dávky, na niž mají fyzické osoby splňující zákonem stanovené podmínky nárok,“ stojí v návrhu.