Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stát dosadil do OKD své manažéry

4. 11. 2016

Úkolem dvojice manažerů bude v první řadě dohlédnout na čerpání 700 milionového záchranného úvěru, který stát firmě v insolvenci poskytl o prázdninách. Jmenování dvojice manažerů je podmínkou smlouvy mezi oběma firmami, což již dříve prohlásil i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Je to standardní úvěrová dokumentace, která obsahuje veškeré náležitosti včetně zajištění a dalších mechanismů,“ uvedl zdroj LN. Jmenování zástupců do klíčových pozic ve vedení dlužníka je pak v podobné situaci zcela běžný krok.

Novým členem představenstva OKD, a.s., který nahradil Boudewijna Wentinka z NWR, se na základě doporučení MPO stal Ing. Michal Kuča, který v OKD profesně působil v letech 1980 – 2013. V letech 1991 -1998 například jako ředitel Dolu Darkov a v letech 1998 – 2013 jako předseda představenstva a ředitel společnosti OKK Koksovny a.s.


Další personální změna nastala v managementu OKD. Novým finančním ředitelem byl na základě nominace společnosti PRISKO a.s. jmenován Ing. Michal Sládek, který na tomto postu nahradil stávajícího finančního ředitele Pavla Jílka. Michal Sládek je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a v rámci své odbornosti působil v mnoha významných poradenských firmách, jako například KPMG nebo Arthur D. Little.
 

Úvěr má především pomoci OKD přežít a provést reorganizaci, kterou schválil věřitelský výbor. Právě na tom záleží další osud firmy a tisíců jejich zaměstnanců.