Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč si nechráníme vlastní pracovní trh

26. 2. 2015

Proč si nechráníme vlastní pracovní trh

V posledních letech jsme si už pomalu všichni zvykli na situaci, že ekonomika velkých zaměstnavatelů v Moravskoslezském kraji pokulhává a různá organizační opatření se na řadové zaměstnance valí ze všech možných stran. Abych se ve svých úvahách nevracel daleko, stačí si jenom pro osvěžení připomenout informaci ze dne 12. 2. 2015, kdy se v časopise Týden objevila informace, že z OKD letos odejde 1600 zaměstnanců, z toho přes 800 zaměstnanců z externích dodavatelských firem, které v současné době pracují pro jediného producenta černého uhlí v naší zemi.

Jako předseda odborové organizace VOKD, která je také členem svazu OS PHGN a jako jediná odborová organizace působící u dodavatelských organizací, které pracují pro OKD, se již delší dobu snažím poukázat na situaci, že v tomto druhu podnikání v České republice nejsou bohužel nastaveny srovnatelné podmínky. Často se mi dostává od různých orgánů odpovědi, že ekonomický rozvoj je stále na bodě mrazu a proto se míra nezaměstnanosti dál zvyšuje. Je pak snadné uvěřit, že vlastně jsou asi zaměstnanci celí šťastní, když si mohou udržet svoji současnou práci. Ale to je velmi nebezpečný a bohužel krátkodobý předpoklad. Proto se ptám, kde jsou ti slavní vrcholoví zaměstnanci, jejichž úkolem je vymyslet způsob, jak si udržet své zaměstnance i v době, kdy je současný zaměstnavatel na tom finančně bídně. Kde jsou ty možnosti zavedení speciálního režimu typu krizového řešení aktuální ekonomické situace v OKD s připravovaným útlumem těžby. Jestli je snad jediná spásná myšlenka v tom, že těžbu uhlí budou zajišťovat kontraktoři, kteří se ke svým zaměstnancům chovají hůř než některé agentury práce? Potom je to velmi špatné.

Nezasvěcený člověk si řekne, že pracovat při těžbě nerostů a být odměňován minimální mzdou v 21. století nemůže být pravda. Opak je pravdou. Jsou bohužel mezi námi i takoví dodavatelé, kde se současným zaměstnancům poskytuje jen minimální mzda. Pro vaši představu: na dole ČSM pracuje v dole zaměstnanec ze Slovenska, který si za období 6 měsíců za loňský rok vydělal 2640 euro. Při dnešním přepočtu to je 64 981 Kč.

 Evropský soudní dvůr nyní rozhodl, že zaměstnancům při přeshraničním poskytování služeb je nutno vyplácet daleko více finančních prostředků (viz článek Polský zaměstnavatel musí ve Finsku vyplácet Polákům tamní mzdy), než je u některých dodavatelů zvykem (minimální mzda, stravenky, ubytování). Zde je taky čas na úlohu státu a různé kontrolní mechanizmy. Vždyť za nedodržování srovnatelných podmínek, diskriminaci a nerovné zacházení lze uložit pokuty až do jednoho miliónu korun. Při nedodržování předpisů týkajících se pracovněprávních dokumentů, překročení objemu fondu pracovní doby jdou pokuty až do dvou miliónu korun.

Teď je tedy čas na správnou úvahu. Je to chyba konkrétního zaměstnance nebo celého systému? Vlastně bychom si měli jako odboráři sami na tuto otázku odpovědět. Protože jen my můžeme prostřednictvím našich nejvyšších odborových orgánů na tuto situaci poukázat a jako zástupci zaměstnanců jednat o těchto nešvarech s různými zodpovědnými institucemi.

Je třeba otevřít legitimní požadavek odborů na rozšiřování vyšší kolektivní smlouvy daného oboru. Protože jedině tato kolektivní smlouva představuje základní smluvní dokument k zajištění srovnatelných podmínek v oblasti pracovněprávních vztahů v rámci celého odvětví hornictví.

Je třeba přestat zavírat oči nad tím, že u některých dodavatelů znovu začali pracovat v dole na rizikových pracovištích zaměstnanci, kteří již odešli z dolů OKD, a to z toho důvodu, že ztratili zdravotní způsobilost, nebo mají již dávno překročenou svoji hranici  NPE. Je třeba si věci říkat na rovinu a ne se uspokojovat tím, že já práci v současné době mám.

Jestli se v krátké době nezačneme zabývat i těmito vážnými problémy, ujede nám všem pomyslný vlak, a potom už bude pozdě se nechat uspokojit tím, že Evropská komise schválila státní pomoc pro uzavření dolu Paskov. Vždyť z dlouhodobého záměru vyplývá, že v OKD se bude po roce 2023 těžit jen 2,5 mil. tun uhlí.

Pokud i nadále budeme přistupovat k ochraně pracovních míst tímto způsobem vytvoříme si tady vznik problémových lokalit, kde budou hrozit sociální nepokoje, a poroste vysoká kriminalita.

 

Sacha Václav

předseda OSZ VOKD Karviná