Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předčasný důchod není nejlepší řešení.

31. 7. 2013

 

Do předčasného důchodu o 5 let dříve

V roce 2013 lze odejít do předčasného důchodu o 3 roky dříve. V budoucnu dokonce o 5 let dříve. Této možnosti využijí občané, kteří budou mít důchodový věk 65 let a více a dosáhnou 60 let. Při odchodu do předčasného důchodu o 5 let dříve však bude potřeba počítat již s velmi citelným krácením důchodu.

O kolik je předčasný důchod nižší?

U předčasného důchodu závisí, o kolik dříve občan do důchodu odejde. Krácení se provádí za každých 90 dní předčasnosti. Je tedy rozdíl odejít do důchodu např. o 3 roky dříve (o 1 095 dní) nebo o 1 080 dní. Stejně tak, jestli např. o 360 dní nebo 361 dní. Na to je dobré pamatovat. Výše procentní výměry starobního důchodu se krátí za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne, od kterého se přiznává starobní důchod, do dosažení důchodového věku o:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů
  • 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne
  • 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne

Předčasný důchod je nižší i o čtvrtinu

Při odchodu do předčasného důchodu o 1 080 dní dříve (necelé tři roky) je předčasný důchodu u průměrné mzdy nižší o čtvrtinu, jak si vypočítáme na praktickém příkladu. Předčasným důchodem výrazně tedy klesá životní úroveň. Proto je vhodné v předstihu počítat s variantou, že bude nutné odejít do předčasného důchodu a mít dostatečnou vlastní finanční rezervu.