Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pojištění odpovědnosti se zaměstnancům vyplatí.

31. 8. 2012

 Víte o tom, že se velmi snadno dá v zaměstnání způsobit škoda zaměstnavateli? Proto je pojištění odpovědnosti zaměstnance za škody způsobené zaměstnavateli velmi důležité a určitě se všem vyplatí.

 


 Představte si třeba situaci, že řídíte služební vozidlo, které na cestě  nedobrzdí  a tím ho poškodíte. Sice škoda na autě bude uhrazena z havarijního pojištění, ale musí se odečíst spoluúčast. Zaměstnavatel potom částku prostřednictvím škodní komise předepíše a uplatní náhradu škody po zaměstnanci. Je-li ovšem dotyčný zaměstnanec pojištěn, požadovanou výši zaměstnavatelem  částku nakonec uhradí pojišťovna.

Obdobný případ se klidně může stát i zaměstnanci, který dostane od zaměstnavatele notebook nebo  mobilní telefon. Ve chvíli, kdy ho poškodí, je zle. A sami možná víte, jak snadné to je. Chvilka nepozornosti a vylijete na notebook kávu, nebo vám mobil upadne na zem a zachránit vás může jen předem uzavřená pojistka. Jakmile je škoda vyčíslena, zaměstnavatel chce své peníze.

V případě, že nejste pojištěni, musíte to uhradit sami. Někdy se může i přihodit, že při změně zaměstnání zapomenete pojistku obnovit a už v tom „lítáte“. Mnozí zaměstnanci mají k dispozici služební auto. Nepozorností můžete například místo benzínu načerpat naftu a když si to neuvědomíte a ještě nastartujete, tak vám zaručeně motor odejde. A jak jistě víte, motor není vůbec levná záležitost. A nemáte-li pojištěni odpovědnosti (tzv. pojistku na blbost), může taková událost silně zatřást rodinným rozpočtem ve chvíli, kdy zaměstnavatel žádá náhradu škody.

Způsobit škodu zaměstnavateli můžete velmi snadno

Všechny případy mají společné to, že ukazují, jak rychle je možné způsobit v zaměstnání škodu, která musí být zaměstnavateli uhrazena. Zaměstnanec ze zákona odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyř a půl násobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterou způsobil škodu.

Nabídka pojištění je široká a výběr konkrétního pojistného produktu, který bude co nejlépe odpovídat potřebám a požadavkům konkrétní situace zaměstnance nebo zaměstnavatele, je záležitostí finančního poradce. Nastavení pojistné částky, výběr optimální varianty produktu, volba výše spoluúčasti, to jsou jen některé z náležitostí, jejichž správná volba může významně ovlivnit výsledek případné škodné události.