Petice pro zachování zaměstnanosti

22. 7. 2013

Petice pro zachování zaměstnanosti v Moravskoslezském regionu

V současné době prochází jeden z největších zaměstnavatelů v České republice, OKD, a.s., krizí. Momentálně se jeví jako reálná možnost uzavření Dolu Paskov, kde je zaměstnáno 2500 vlastních zaměstnanců a 500 zaměstnanců dodavatelských firem. Obáváme se, že tento nevratný krok nebude v rámci OKD poslední, a že odstartuje lavinu dalšího propouštění i ve firmách, které jsou na OKD navázány.
 Obáváme se, že náraz, který by vyvolal útlum hornické činnosti v době, kdy na jedno pracovní místo v OKD jsou navázána až 3 místa mimo něj, by tento problematický region již nevstřebal. Vyjadřujeme proto naprostý nesouhlas se zamýšleným uzavřením Dolu Paskov a s tím souvisejícím zvyšováním sociálního napětí v Moravskoslezském regionu. Žádáme Vládu České republiky, aby přistoupila k řešení tohoto problému se vší vážností a zvážila možnost podpory černouhelného hornictví v České republice tak, aby tento sektor národního hospodářství byl schopen stávající kritickou situaci překonat.

Petici organizuje Rostislav Palička, předseda odborové organizace Dolu Paskov za podpory SHO. V nejbližší době budete mít možnost i vy zaměstnanci VOKD přispět svým podpisem na pracovištích OKD.