Nové informace k cestovním náhradám

13. 1. 2017

Pro rok 2017 jsou sazby upraveny vyhláškou č. 440/2016 Sb. Stravné je stanoveno paušální částkou na každý kalendářní den pracovní cesty a liší se podle délky trvání cesty v daném kalendářním dnu. Stravné, někdy nazývané také dietou, nekompenzuje celkové náklady zaměstnance na stravování během pracovní cesty, je pouze příspěvkem na zvýšené stravovací výdaje. Ke způsobu, jakým zaměstnanec peníze skutečně využije, se nepřihlíží.

Zákoník práce

Od začátku roku 2012 je v sedmé části zákoníku práce, která se týká náhrad výdajů v souvislosti s výkonem práce, zdůrazněn fakt, že náhrady cestovních výdajů zaměstnanci za stanovených podmínek přísluší. Cílem této drobné změny provedené k 1. 1. 2012 novelou č. 365/2011 Sb. je zamezit výkladovým pochybnostem a obcházení účelu poskytování cestovních náhrad.

Sazby stravného pro tuzemské pracovní cesty jsou stanoveny pro podnikatelskou sféru v § 163 odst. 1.

V § 34a je speciálně pro účely cestovních náhrad uvedeno, že za pravidelné pracoviště se považuje místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají cesty zaměstnance za účelem výkonu práce. Pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad nesmí být sjednáno šířeji než jedna obec.

Soukromý sektor

Pro zaměstnavatele soukromého sektoru je závazná pouze spodní hranice, tedy minimální výše stravného, které musí zaměstnanci poskytnout. Může tedy poskytovat i libovolně vyšší stravné.

Krácení stravného

V případě, že zaměstnanci je během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, a na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn za každé takové jídlo stravné krátit. Tady je jasně vidět, že ve výčtu není uvedená ochranná strava (svačinky pro horníky) proto nelze stanovené stravné krátit.

Při cestě trvající 5 až 12 hodin lze stravné krátit za každé poskytnuté jídlo až o 70 %, při cestě delší než 12 hodin, ale kratší než 18 hodin až o 35 % procent. Při cestě delší než 18 hodin lze stravné snížit maximálně o 25 % za každé bezplatně poskytnuté jídlo.

Stejně jako u zahraničního stravného se snížení uplatní automaticky, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodnou na nižším krácení ještě před započetím cesty.

Délka cesty

Soukromý sektor

5 až 12 hodin

nejméně 72 Kč

12 až 18 hodin

nejméně 109 Kč

déle než 18 hodin

nejméně 171 Kč

Náhrady jízdních výdajů v roce 2017

Sazba základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a průměrná cena pohonných hmot pro účely poskytování cestovních náhrad se, stejně jako výše tuzemského stravného, mění každoročně novou vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí. Pro rok 2017 jsou náhrady za používání vlastních motorových vozidel stanoveny vyhláškou č. 440/2016 Sb., která byla ve Sbírce zákonů publikována 23. prosince 2016. Průměrné ceny pohonných hmot oproti loňskému roku poklesly, sazba základní náhrady za 1 km jízdy se zvyšuje o 10 haléřů.

Při vyslání zaměstnance na pracovní cestu je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout náhradu vynaložených výdajů. Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, upravuje poskytování cestovních náhrad v paragrafech 151 až 189. Jízdní výdaje při použití hromadného dopravního prostředku se vždy poskytují v prokázané výši, je tedy třeba zaměstnavateli předložit doklad o zaplacení jízdného. Pouze v případě použití místní hromadné dopravy při pracovních cestách v obci, ve které má zaměstnanec sjednáno místo výkonu práce, se náhrada poskytne ve výši odpovídající ceně jízdného platné v době konání pracovní cesty, aniž by zaměstnanec musel jízdní výdaje prokazovat. Náhrada jízdních výdajů zaměstnanci nepřísluší, pokud zaměstnavatel zajistí zaměstnanci použití místní hromadné dopravy způsobem, na který zaměstnanec finančně nepřispívá.
Použije-li zaměstnanec na žádost zaměstnavatele silniční motorové vozidlo, s výjimkou vozidla poskytnutého zaměstnavatelem, přísluší mu za každý 1 km jízdy základní náhrada a navíc náhrada výdajů za spotřebovanou pohonnou hmotu.

Základní náhrada

Sazba základní náhrady za 1 km jízdy činí pro rok 2017 u jednostopých vozidel a tříkolek nejméně 1,10 Kč, u osobních silničních motorových vozidel nejméně 3,90 Kč.

Náhrada za pohonné hmoty

Náhradu za spotřebovanou pohonnou hmotu určí zaměstnavatel násobkem ceny pohonné hmoty a množství spotřebované pohonné hmoty. Cenu pohonné hmoty prokazuje zaměstnanec podle § 158 zákoníku práce dokladem o nákupu. V případě, že předkládá více dokladů s různou cenou, vypočítá se cena pohonné hmoty aritmetickým průměrem. Pokud zaměstnanec nemůže hodnověrným způsobem doložit cenu pohonné hmoty, použije zaměstnavatel pro určení výše náhrady v roce 2017 průměrnou cenu příslušné pohonné hmoty, jak je uvedena ve vyhlášce Ministerstva práce a sociálních věcí č. 440/2016 Sb.

Výše průměrné ceny za 1 litr pohonné hmoty od 1. 1. 2017:

29,50 Kč u benzinu automobilového 95 oktanů,

32,50 Kč u benzinu automobilového 98 oktanů,

28,60 Kč u motorové nafty.

Spotřebu pohonné hmoty silničního motorového vozidla vypočítá zaměstnavatel z údajů o spotřebě uvedených v technickém průkazu použitého vozidla.

Sacha Václav