Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezaměstnanost vzrostla

10. 12. 2013

 

Nezaměstnanost vzrostla na 7,7 %, do konce roku by mohla dosáhnout výše 8,2 %

10. 12. 2013

 

logompsv-bm-sm.jpgMinisterstvo práce a sociálních věcí (MPSV) včera oznámilo, že míra nezaměstnanosti se za listopad zvýšila na 7,7 % z říjnových 7,6 %. Ministerstvo očekává, že během zimy počet nezaměstnaných ještě kvůli sezonním faktorům stoupne. Růst nezaměstnanosti tak bude pokračovat i na konci roku.

Listopadové údaje o nárůstu míry nezaměstnanosti na 7,7 % potvrzují, že situace na trhu práce je sice stabilizovaná, ale zároveň se nijak nelepší. Hlavním problémem podle ekonomů je, že kvůli chabému výkonu ekonomiky nevznikají nová pracovní místa. V prosinci by se mohl podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu zvýšit až na 8,2 %.

Během listopadu se na úřadech práce nově přihlásilo 50 835 lidí, což je proti konci října o 4492 osob více. Většinou šlo o lidi se základním a středním odborným vzděláním. Z evidence naopak odešlo 42 203 lidí. Novou práci získalo 16 598 uchazečů.
V seznamu nezaměstnaných bylo koncem listopadu méně absolventů škol než v říjnu. Bylo jich téměř 40 000 a na celkové nezaměstnanosti se podílejí 7,1 procenta. Podle MPSV je pro tuto skupinu přínosem program Odborná praxe pro mladé do 30 let.
Na jedno volné místo tak v průměru připadá 15,1 uchazeče.
Zaměstnavatelé nabízeli volná pracovní místa nejčastěji v obchodu, službách, pohostinství, ostraze či administrativě. Značný zájem měli i o uchazeče s technickým vzděláním, například svářeče, soustružníky a zámečníky, a také řidiče. Začal se ale projevovat i přínos nově přijatých zaměstnanců, kteří nastoupili v rámci vládou schváleného personálního posílení. "Díky práci v terénu a mnohem lepší komunikaci se zaměstnavateli se daří Úřadu práce ČR získávat do databáze mnohem vyšší počet volných pracovních míst, která pak nabízí uchazečům o zaměstnání," uvedlo MPSV.
Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,5 procenta) a Praha-západ (4,2 procenta), naopak nejvyšší je v okresech Most (13,4 procenta) a Bruntál (13 procent).
Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 108 204 uchazečů o zaměstnání, tedy 19,1 % všech uchazečů vedených v evidenci.
Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí ČR pod evropský průměr. S mírou 6,4 procenta je země o 4,5 procentního bodu pod průměrem EU.