Na Sardinii se stovka horníků zabarikádovala s dynamitem v podzemí

30. 8. 2012

Asi stovka horníků vybavená 350 kilogramy výbušnin se včera zabarikádovala v uhelném dole Carbosulcis na italském ostrově Sardinie západmě od Cagliari. Podle tiskových agentur touto akcí téměř 400 metrů pod zemí chtějí přimět vládu, aby jim zachovala obživu a důl neuzavřela.

Havíři navrhují, aby se rozdělil na důl a na místo pro zachycování a skladování uhlíkových emisí. V roce 2006 se odhadovalo, že důl ukrývá 600 milionů tun uhlí.

"Jsme znepokojeni tím, že by důl mohl být uzavřen. Bojíme se o naši práci. Jsme připraveni zůstat zde až do té doby, než uslyšíme, že vláda zajistí pokračování provozu dolu," řekl agentuře Reuters 54letý horník Sandro Mereu, který v dole Carbosulcis pracuje už 28 let. "Myslím, že každý by protestoval jako my. Každý, komu hrozí, že přijde o práci, je připravený udělat cokoli. V téhle zemi se všechno zavírá. Je to, jako by nastal konec světa," říká další zaměstnanec dolu.
Důl Carbosulcis obsadili protestující horníci v minulosti již několikrát: v letech 1984 a 1993. V roce 1995 zůstali zabarikádovaní horníci v tunelu 100 dnů.
Z obavy o ztrátu zaměstnání a obživy se bouří horníci v dalších zemích světa.
V červenci tisíce španělských horníků demonstrovaly v centru Madridu proti vládnímu plánu snížit o dvě třetiny subvence do těžby uhlí. Část protestujících se střetla s policií. Nejméně 76 lidí utrpělo lehká zranění a nejméně osm osob bylo zadrženo.
V průběhu srpna se vzbouřili kvůli nízkým platům horníci v Zambii a při protestech zabili manažera čínské společnosti, která důl vlastní. Předminulý týden při střetech nespokojených horníků s policií v Jihoafrické republice bylo policií zastřeleno 34 lidí.