Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na podobě reorganizace VOKD se stále ještě pracuje

17. 10. 2014

 

Dne 16. 10. 2014 se na základě požadavku Podnikového odborového orgánu VOKD uskutečnilo mimořádné jednání s představenstvem společnosti za účasti generálního ředitele VOKD pana Daneše Zátorského.

Tohoto jednání se také zúčastnil ekonomický poradce pan Doubrava, který pomáhá společnosti VOKD s přípravou reorganizačního plánu.

V úvodu celého jednání byly odbory seznámeny s postupem zaměstnavatele na přípravě reorganizačního plánu, který by měl být předložen věřitelům a současným akcionářům na jednání soudu v lednu 2015.

Z obdržených informací můžeme konstatovat, že v současné době se zpracovává znalecký posudek na majetek společnosti VOKD, který v tuto dobu tvoří znalecký ústav jmenovaný usnesením Krajského soudu v Ostravě.  Teprve po dokončení znaleckého posudku bude moci být reorganizační plán dopracován do konkrétní podoby.

Odbory na tomto jednání informovaly zaměstnavatele, že neustále pokračuje porušování kolektivní smlouvy z důvodu opakovaného posouvání výplaty dlužné mzdy zaměstnancům a neposkytování nasmlouvaných benefitů od roku 2013. K nevyplacené dlužné mzdě zaměstnavatel konstatoval, že v současné době (nejpozději do 14 dnů) odešle České spořitelně platební příkaz k úhradě dlužných mezd zaměstnancům VOKD.

Pokud Česká spořitelna výše uvedený platební příkaz neprovede z prostředků VOKD, které jsou u České spořitelny složeny, zahájí VOKD na doporučení právních expertů s tímto peněžním ústavem soudní spor.  Bez ohledu, jak dopadne výše uvedený krok, zaměstnavatel potvrdil svůj vyřčený ústní příslib na poradě se zaměstnanci v Karviné, že dlužná mzda bude zaměstnancům doplacena nejpozději do začátku vánoc 2014. V otázce benefitů jsme bohužel neobdrželi od zaměstnavatele žádnou pozitivní informaci o kterou bychom se tady s vámi mohli podělit.

Z celého včerejšího jednání se zaměstnavatelem si odbory odnášejí jedinou pozitivní informaci pro stávající zaměstnance, a to je, že v připravovaném reorganizačním plánu se počítá jak v době schválené reorganizace jak s důlní, tak i s povrchovou činností VOKD.

 Václav Sacha