Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace z jednání 27.2.2014

28. 2. 2014

Součástí jednání se zaměstnavatelem dne 27. 2. 2014 bylo také kolektivní vyjednávání k návrhu Dodatku č. 3 ke Kolektivní smlouvě VOKD na léta 2013-2016. Základní návrh, ze kterého se v tomto kolektivním vyjednávání vycházelo, byl odsouhlašen na jednání odborových organizací působících u zaměstnavatele.

V průběhu kolektivního vyjednávání byly některé navrhované změny v dodatku upraveny tak, aby byl výsledný dodatek pro obě strany vyvážený. V níže uvedeném odkazu je celý dohodnutý text Dodatku č. 3, který byl zúčastněnými stranami na jednání podepsán.

Ve znění tohoto dodatku jsou dvě ustanovení, která stojí za bližší vysvětlení.

Jedná se o bod 6.3. a bod 10.2.

Ustanovení bodu 6.3. vyřešilo současným zaměstnancům vypořádání normativního dluhu zaměstnavatele za životní a penzijní připojištění. Zaměstnavatel tak od 1. 3. 2014 bude své závazky splácet formou poukázek v nominální výši 200 Kč, což se rovná hodnotě nejnižšího dluhu za penzijní připojištění.

V ustanovení bodu 10.2. jsme se vrátili ke znění naší původní kolektivní smlouvy, která platila do roku 2009. Při sjednávání tohoto bodu, který bude platit do 30. 6. 2014 jsme vycházeli z ustanovení zákoníku práce, vyšší kolektivní smlouvy ve stavebnictví a také hlavně ze srovnatelných podmínek v kolektivní smlouvě OKD. Jen pro porovnání - noční příplatek zaměstnanců VOKD je v tuto chvíli vyšší o 2 Kč než příplatek zaměstnanců OKD.

 

Mimo kolektivní vyjednávání bylo se zaměstnavatelem dále jednáno o úhradě dluhu za neposkytnuté stravenky. Prioritou zaměstnavatele v současné době je výplata mezd zaměstnancům a z ekonomických důvodů není schopen momentálně začít řešit úhradu dluhu za stravenky.

 

                                                                                                                                     V.Sacha

file/214/dodatek_c_3_ke_ks_vokd.doc

file/215/cadhoc.pdf