Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace k penzijnímu připojištění

5. 2. 2009

Jednorázové vyrovnání

a odbytné u penzijního připojištění

Odbytné

O odbytné odpovídající výši příspěvků účastníka zhodnocených o výnosy z hospodaření penzijního fondu smí účastník požádat, pokud ukončí penzijní připojištění trvající alespoň 12 měsíců dohodou či výpovědí a zároveň nepřevádí naspořené prostředky do jiného penzijního fondu.

Částky státního příspěvku vrací  penzijní fond zpět ministerstvu. Odbytné je určeno také ve smlouvě uvedeným osobám, které jsou oprávněny k čerpání pozůstalostní penze, když účastník zemřel, aniž by mu vznikl nárok na penzi.  Odbytné náleží také účastníku bez dosaženého nároku na dávky, jehož penzijní fond zanikl bez právního nástupce.

  • Odbytné a daně

Pokud se rozhodnete ukončit penzijní připojištění, dříve než po jednom roce, počítejte s tím, že nedostanete nic. Vybrat příspěvky můžete až po 12 měsících formou odbytného, ovšem bez státního příspěvku a výnosů z něj. Navíc přispíval-li vám na penzijní připojištění také zaměstnavatel, bude jeho příspěvek zdaněn 15 %, stejně jako vyplacené výnosy. V tomto případě je penzijní fond  povinen vyplatit odbytné do tří měsíců po doručení žádosti.