Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hejtman se sešel s premiérem

22. 7. 2013

  Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák se včera v Praze setkal s nově jmenovaným premiérem Jiřím Rusnokem a dalšími členy úřednické vlády včetně ministra průmyslu a obchodu Jiřího Ciencialy, ministra životního prostředí Tomáše Jana Podivínského a ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka

„Příčiny dnešních problémů stojí mimo náš vliv, z krajské úrovně je nevyřešíme.Vývoj současné světové ekonomiky výrazně ovlivňuje ceny uhlí a oceli, což má vliv na náš region, který je s těžkým průmyslem neodmyslitelně spjat. V otevřené a exportně orientované české ekonomice má celá problematika navíc mnohem vážnější - a s ohledem na vývoj zaměstnanosti a jeho perspektivu i mnohem bolestnější dopad. Pokud se nezačnou realizovat alespoň některé naše návrhy, hrozí regionu až dvacetiprocentní nezaměstnanost,“  konstatoval hejtman Miroslav Novák.

Dodal, že pokud budou muset firmy přispívat čím dál větší částky na takzvané obnovitelné zdroje energie, nezbude jim, než své továrny zavřít, nebo je přestěhovat do jiných zemí. Tím by o práci přišly desítky tisíc lidí. „Je nutné zastavit rostoucí ceny elektřiny a likvidační růst poplatku, jež stát vybírá na podporu takzvaných obnovitelných zdrojů energie. Dvě miliardy ročně, jež průmyslníci v kraji za poplatky musí zaplatit, to je šílená částka, která zásadně snižuje jejich konkurenceschopnost. Růstu poplatku v dalších letech je možné zabránit novelou zákona, která je v současnosti v legislativním procesu. Řešením by také bylo, kdyby byl stanoven maximální „strop“ poplatku – tedy 400 korun za MWh. Nyní firmy platí 583 korun, což je neúnosná zátěž,“ uvedl na setkání s premiérem hejtman Miroslav Novák.

Dodal, že rozvoj kraje brzdí také požadavky státu na další platby v rámci emisních limitů.„Je nutné zahájit diskusi o ekologických limitech a prosadit vznik dohody mezi státem a zaměstnavateli. Pokud by se podniky zavázaly, že udrží stávající zaměstnanost, stát by jim měl umožnit prodloužit lhůtu na ekologizaci a modernizaci výroby. Všechny firmy v regionu se čelem postavily ke všem nařízením ekologizovat svoje provozy, za což jim děkuji, dostali jsme se na nejnižší emisní limity v rámci Evropy. A tlačit je v této fázi hospodářské recese k dalším miliardovým investicím do ekologizace výroby, byť by to přineslo mírné zlepšení kvality ovzduší, by znamenalo, že je odsud vyháníme. Přitom opak je pravdou, vážíme si jich a podporujeme je,“ konstatoval hejtman Miroslav Novák.

Na setkání s premiérem a ministry hejtman Miroslav Novák hovořil i o situaci ve společnosti OKD. „Celosvětová odbytová krize a propad cen uhlí a oceli vede společnost k úvahám o uzavření a prodeji celých provozů. Pro ekonomiku Moravskoslezského kraje stojící přes již provedené restrukturalizace nadále na práci zhruba 110 tisíc zaměstnanců těžkého průmyslu by spuštění dominového efektu mělo katastrofální následky s dopadem do sociální oblasti,“ řekl mimo jiné moravskoslezský hejtman. Doporučil, aby se stát, coby většinový vlastník energetického gigantu ČEZ, zasadil o to, aby elektrárna Dětmarovice zůstala pod jeho kontrolou, a jednalo se i o možnosti intervenčních nákupů černého uhlí z revíru OKD. 

Firmám chybí také sociální „polštář“ od státu, který by jim pomohl překonat krizové měsíce. „K udržení zaměstnanosti je zapotřebí vytvořit funkční kurzarbeit, tedy dohodu mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem. Zaměstnavatel se zaváže, že nikoho nepropustí, zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. Není přitom třeba objevovat objevené. Tento institut velmi dobře fungoval například v Německu a ve Francii během ekonomické krize v roce 2009 a pomohl by nyní i našemu regionu,“  řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Další z možností, jak průmyslovým firmám pomoci udržet zaměstnanost v regionu, je podle moravskoslezského hejtmana pokračování, případně urychlení ekologických projektů a rozvoj investic s finančním podílem Evropské unie a státu. „Je nutné znovu začít za finanční podpory státu stavět. V regionu je spousta nedokončených staveb například silnice I/11 z Třince na Slovensko, ekonomice by pomohla také výstavba „pětatřicítky“ - silničního tahu z Olomouce přes Mohelnici do Hradce Králové a další,“ míní hejtman Miroslav Novák.

Ubezpečil také premiéra Jiřího Rusnoka, že na tyto problémy mají shodný pohled všichni členové krajské tripartity, preferují i společná východiska k jeho řešení, což je zejména v dnešní době stav zcela mimořádný.

foto zdroj : http://www.novak-miroslav.cz

 

Zpracovala: Bc. Petra Špornová, tisková mluvčí
Odbor kancelář hejtmana kraje

 

 

 

novak_miroslav.jpg

 

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák