Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis pro předsedu vlády.

16. 5. 2016

Dodavatel prací pro OKD, a.s. ze společnosti Slezská důlní díla (SDD) a záchranáři OKD Hlavní báňské záchranné stanice (HBZS) jsou asi podle výroků vlády nějakou druhořadou odnoží horníků z OKD. Jinak si nedovedu vyložit rozhodnutí vlády, která ve středu 11. 5. 2016 schválila Nařízení vlády  o příspěvku pro propuštěné  horníky. Cílem nařízení vlády má být stanovení pravidel pro poskytování příspěvku zaměstnancům těžebních společnosti, jejíž pracovní poměry budou  ukončeny  z důvodu restrukturalizace nebo následného útlumu těžby v OKD. 

Na všech jednáních zástupci vlády prezentují, že chystaná opatření by měla eliminovat negativní sociální dopady související s postupným uzavíráním jednotlivých dolů. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je schválení příspěvku důležitý krok v pomoci lidem v regionu, kteří se ocitají v důsledku útlumu těžby černého uhlí a úpadku společnosti OKD v existenční nouzi.

V tomto  postiženém regionu ale žiji i jiní horníci než ti, o kterých hovoří pan premiér.  Každý horník začal svou aktivní činnost vykonávat kdysi ve státním podniku OKD. Po zpackané privatizaci se v OKD objevili první dodavatelé z řad bývalých organizací, které do té doby byly součásti VOJ OKD. Podle mého názoru je nespravedlivé rozdělovat horníky z moravskoslezského kraje na nějaké skupiny. Vždyť hornické povolání je pro všechny stejné náročné. 

Vedle zaměstnanců OKD měli podle původního návrhu ministerstva průmyslu a obchodu dostávat příspěvky i propuštění zaměstnanci společností Severní energetická, Slezská důlní díla, Důl Kohinoor, Czech Coal Power, Coal Servicec, Sev-en, WT, KSK - BELT, Diamo s uranovými doly a také báňští záchranáři OKD HBZS.  

Důsledkem údajně správného kroku vlády ovšem je, že kmenový zaměstnanec OKD č. 1, který dnes fárá třeba na Dole ČSM, obdrží  finanční příspěvek ve výši 8000 Kč měsíčně, a to na základě zmíněného usnesení vlády. Kdežto bývalého zaměstnance OKD, dnes dodavatele z SDD nebo záchranáře OKD HBZS, se nebude vládní nařízení týkat a neobdrží státní příspěvek ve výši 8000 Kč, i  když všichni zaměstnanci společně fárají dennodenně do stejného důlního prostředí minimálně 15 let.

Někteří zaměstnanci naší dodavatelské organizace mají již dnes odfáráno přes  28 let v podzemí OKD. Ale podle nařízení vlády se stali druhořadými horníky bez nároku na uvedenou vládní kompenzaci v případě, že jejich zaměstnavatel bude muset ukončit hornickou činnost.   
Ptám se tedy, kde jsou zmiňované sliby premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu Jana Mládka?

Jak vážně máme brát vystoupení a sliby ministrů na VIII. Sjezdu OS PHGN? 
Jak vážně máme brát dopis pana premiéra Sobotky předsedovi Sdružení hornických odborů OKD  Jaromírovi Pytlíkovi, který odkazoval na sérii opatření ke snížení negativních dopadů souvisejících s očekávaným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji? Není to zase jeden z předvolebních slibů a po volbách se třeba dozvíme, že další opatření vlády se bude týkat jen horníků-voličů této parlamentní strany.
 
                                                                                           Václav Sacha
                                                                                předseda OSZ VOKD Karviná
 
.