Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis předsedoví svazu OS PHGN

14. 8. 2017

Konec levné práce z pohledu dodavatelské organizace působící ve svazu OS PHGN.

Asi všichni zaměstnanci, kteří pobírají plat musí poděkovat úsilí Českomoravské konfederaci za klíčovou kampaň Konec levné práce. Je v pořádku, že se podařilo nemalým úsilím napravit zmrazení a škrty platů státních zaměstnanců. Tato kampaň má konkrétní výsledky a velké část zaměstnanců může díky konjunktuře řešit své oprávněné mzdové požadavky. Vždyť i Agenturní zaměstnávání dostalo po dlouhé době jasná pravidla, které zamezí různé nešvary spojené s řetězením pracovních smluv a všem dobře známe obcházení zákona.

Ovšem co mi stále chybí a někteří lidé stále nechtějí pochopit je odměňování dodavatelských organizací, které pracují pro největšího zaměstnavatele černouhelného hornictví v Moravskoslezském kraji tj společnost OKD a.s

Pro polské a slovenské dodavatelské organizace byly kdysi vymýšlené dńuvky .

Dňuvka je takzvaná denní zúčtovací sazba, která dnes představuje denní sazbu v hodnotě 2800 Kč za 7.5 hodinovou směnu odpracovanou dodavatelskou organizací v podzemí. Nezasvěcený občan by mohl říct, že obdržet za hodinu práce horníka v podzemí finanční částku 370 Kč je docela slušný výdělek. Jenže opak je pravdou. Po odečtení základních nákladu spojených na jednu směnu se výsledná částka rapidně snižuje a ve výsledku máme v podzemí druhořadé horníky, kteří v OKD pracují na stejné fyzicky náročné práci za daleko nižší mzdy než kmenoví zaměstnanci OKD, a dokonce i menší mzdy než zaměstnanci agentury práce.

Vždy se musím zamyslet nad obsahem článků jako Náklady na práci v ČR jsou průměrem EU, Ať Češi berou stejně jako my, žádají němečtí odboráři a jiné podobné články, které jsou publikovány před 3 výročím této úspěšné kampaně.

Podle mě bychom se už měli všichni společně zamyslet, jak je možné, že se takové bezpráví děje na pracovištích OKD. Vždyť tito dodavatelé pracují v nonstop provozech nebo ve třísměnném pracovním režimu za odměnu na úrovní minimální mzdy. Mnozí si teď řeknete, že v dnešní době je to jen na zaměstnanci za kolik je ochoten prodávat svoji práci svému zaměstnavateli.

Ale opak je pravdou zaměstnanec dodavatelské organizace je vždy sociálně znevýhodněn a sociální damping dál vesele pokračuje, protože Konfederaci Zaměstnavatelských a Podnikových Svazů tato situace vyhovuje a vyšší kolektivní smlouvy se u těchto zaměstnavatelských svazu zpravidla nerozšiřují. A tak v tichosti se dál těžební průmysl připravuje o výraznější postavení v dnes již tak rozdělené společnosti.

Václav Sacha.