Dopad organizačních změn

20. 9. 2013

Dopad rozhodnutí společnosti OKD, a.s. na zaměstnanost důlní divize společnosti VOKD, a.s.

Naše společnost VOKD, a. s. se v těžařské společnosti tohoto regionu pohybuje již od roku 1951. Do doby vyčlenění a následného prodeje v roce 2006 jsme byli součástí velké hornické obce v tomto regionu. Přesto jsme i nadále zůstali s našimi důlními zaměstnanci věrni hornickému povolání a začlenili jsme se do řady prvních dodavatelů v hornické činnosti v novodobé společnosti OKD pod současným vedením vlastníka p. Bakaly.

Bohužel omezování výroby od počátku tohoto roku a následné vypovězení většiny investičních smluv v měsíci květnu 2013 mělo za následek vyhlášení hromadného propouštění. Proto jsme se museli rozloučit od začátku roku se všemi našimi dodavateli, což představuje v číslech odchod celkem 110 zaměstnanců. Dále jsme se také bohužel v rámci organizačních změn rozloučili se všemi pracujícími důchodci a také i se zaměstnanci, kteří rozšířili řady uchazečů o práci na úřadech práce v obcích Karviná, Havířov, Orlová, Frýdek-Místek a Ostrava. Celkem organizace propustila dalších 86 zaměstnanců.

Abychom si vypili kalich hořkosti tohoto rozhodnutí OKD do sytosti, museli jsme jako jediní v rámci zmírnění dopadu organizačních změn uzavřít v měsíci červenci pro našich 33 zaměstnanců dohodu dle ustanovení ZP § 209, odst. 2 a naši zaměstnanci tak byli na 60% průměrného měsíčního výdělku doma. Což v konečné míře u těchto lidí vede i k poklesu průměrného výdělku.

Závěrem chci dodat, že tohle vše by u naší společnosti nemuselo tak dramaticky vypadat, kdyby z pracovišť v OKD obdrželi výpovědi dodavatelské společnosti, jejichž zaměstnanci by nerozšiřovali počty občanů na úřadech práce v České republice.

Václav Sacha, předseda OSZ VOKD Karviná