Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demonstrace ve Štrasburku

19. 12. 2008

Dne 16.12.2008 se dva naši zástupci OSZ VOKD zúčastnili demonstrace ve Štrasburku.

Demonstrace byla součástí dlouhodobé širší kampaně EOK, která měla zabránit, aby nedocházelo k oslabování práv zaměstnanců, k ohrožování jejich zdraví a bezpečnosti, aby se nezhoršovaly pracovní  a živObrazekotní podmínky zaměstnanců

 

 

 

 

 

 

 

Štrasburk: vrátíme se do století páry?

17.12.2008 16:10

Zatímco světem cloumá krize, podniky pozastavují výrobu a lidé přicházejí o práci, odbory musejí demonstrovat za legislativní udržení práv zaměstnanců, hlavně pokud jde o nezvyšování fondu pracovní doby. Rada Evropy, složená z ministrů práce jednotlivých zemí EU, dospěla totiž nedávno k dohodě o revizi Směrnice 2005/88/ES o některých aspektech úpravy pracovní doby.

V práci od nevidím do nevidím

Z navržených změn mimo jiné vyplývá, že přípustný rozsah pracovní doby by mohl být na základě dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem prodloužen až na 60, nebo dokonce až 65 hodin týdně. Jde o takzvané „vyvázání se“ (opt-out), podle kterého se mohou zaměstnavatelé se svými pracovníky dohodnout, že nebudou akceptovat legislativní ustanovení o maximální pracovní době.

 

Změna by měla nastat také v posuzování doby, kdy zaměstnanec na pracovišti nepracuje a je k výkonu práce připraven. Návrh změny počítá s tím, že tato doba by nebyla považována za pracovní dobu.

A do třetice – mělo by se prodloužit referenční období pro počítání průměrného maximálního pracovního týdne, který činí 48 hodin, ze 4 na 12 měsíců, aniž by pro zaměstnance existovala jakákoliv ochranná opatření.