Vláda schválila předčasný důchod pro některé horníky

5. 10. 2009

Vláda umožní horníkům, kteří začali v dolech pracovat před rokem 1993, odejít do předčasného důchodu. Premiér Jan Fischer novinářům řekl, že rozhodnutí se týká zhruba 5000 horníků a ročně si změna vyžádá 60 až 70 milionů korun. Navrhované změny ministerstvo projednalo s odboráři a legislativní rada vlády je doporučila schválit.
    Důchodový věk v Česku se postupně prodlužuje. Kolem roku 2030 by se měl dostat na 65 let. Počítá s tím schválená první etapa důchodové reformy. Hornické odbory proti zvyšování penzijního věku protestovaly. Tvrdily, že mnozí horníci by se důchodového věku kvůli zhoršenému zdraví ani nedožili.
    Podle projednávaného návrhu by do důchodu dříve mohli odcházet horníci, kteří nejpozději do konce roku 2008 odpracovali 15 let v dolech nebo deset let v uranových dolech. Podle počtu odpracovaných let by do předčasného důchodu odcházely dvě skupiny horníků. První z nich jednotně ve věku 55,5 roku; druhá v závislosti na roku narození o pět let dříve než jejich vrstevníci.
    Vládní nařízení by mělo platit od 1. června příštího roku.