Informace bývalým zaměstnancům VOKD

16. 4. 2019

Informace pro zaměstnance VOKD a.s.

Vážení zaměstnanci někteří se stále dotazujete, jak je postupováno ve věci vypořádání nároků z platné kolektivní smlouvy VOKD a.s. Ostrava, která byla na základě návrhu dlužníka (VOKD a.s.) ze dne 25. 6. 2015 a následně dle rozhodnutí soudu dle ust. § 363 odst.1 písm. a) IZ. přeměněna k 1.7.2015 na konkurz.

Soudně se řešili dva základní spory s insolvenčním správcem, a to nevyplacené stravenky a nárok na Zvláštní příspěvek horníků. V obou případech už je znám výrok Vrchního soudu v Olomouci.

K prvnímu sporu.

Vrchní soud ve svém vyhlášeném rozsudku před odvolacím soudem rozhodl ve svém výroku tak, že mění Rozsudek Krajského soudu v Ostravě a nově se určuje, že pohledávka uplatněna v insolvenčním řízení dlužníka VOKD, a.s. je pohledávkou postavenou na roveň pohledávkám za majetkovou podstatou podle § 169 odst.1.písm. a) insolvenčního zákona.

Pro jednodušší vypořádání daného problému je nutno, aby zaměstnanci, kteří měli v rámci reorganizačního plánu zaevidovanou pohledávku za stravenky znovu kontaktovali buď insolvenčního správce nebo odborovou organizaci OSZ VOKD Karviná a provedli aktualizaci svých kontaktních údajů.

Jedná se hlavně o tyto údaje:

• Jméno a příjmení
  • Adresa současného pobytu
  • Telefon
  • Číslo běžného účtu, kam mají být peníze insolvenčním správcem poukázány

Tyto informace je nutno aktualizovat, protože v příloze č. 9 reorganizačního plánu VOKD, a.s.  jsou u některých bývalých zaměstnanců již neplatné osobní údaje. Tato skutečnost se netýká současných zaměstnanců SDD, a.s.

Co se týká zvláštního příspěvku horníků tam je situace odlišná. Bohužel odvolací soud se přiklonil k argumentaci soudu krajského a nevyhověl odvolání žalobce.

Podle rozsudku v dané záležitosti není možné podat odvolání, ale toliko mimořádný opravný prostředek u
Nejvyššího soudu, a to ve lhůtě 2 měsíců od vyhlášení rozsudku.

Pokusíme se danou záležitost znova otevřít na jednání na ministerstvu. Protože jedině ono je schopno najít východisko z této patové situace.

Sacha Václav