Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis předsedovi ČMKOS

9. 1. 2017

 

Je dobře, že předseda ČMKOS i na sociálních sítích často poukazuje na nešvary některých zaměstnavatelů. Nabídky zaměstnání o ohodnocení na úrovni minimální mzdy jsou pro naše občany nedůstojné a v dnešní době myslím také neakceptovatelné. Na nástěnkách úřadů práce v MS kraji se však bez ostychu objevují inzeráty na profesi horníka za hrubou mzdu 15 000 Kč měsíčně. Jenže v důsledku své mnohdy tíživé ekonomické situace (neschopnost splácet půjčky, nemožnost financování studia svých dětí či zajistit rodinné bydlení u společnosti RESIDOMO přistoupí nezaměstnaní (také bývalí horníci z OKD) na podmínky, na které by za jiných okolností dobrovolně nikdy nepřistoupili.

Nikde však není zmínka o ceně práce v dodavatelských organizacích, které dlouhodobě pracují v podzemí na pracovní pozici horník pro společnost OKD, a.s. Tento dlouholetý nešvar je podporován vedením OKD a také o této situaci byl podle mých dostupných informací informován věřitelský výbor. Jedná se o zúčtovací sazbu 2 800 Kč hrubého za jednu směnu odpracovanou na pracovišti v podzemí. Jsem toho názoru, že všichni zaměstnanci, kteří pracují v podzemí na těchto pozicích, by měli být odměňováni minimálně mzdou vycházející z Kolektivní smlouvy OKD,a.s, VKS  nebo také podle metodického pokynu generálního inspektora SÚIP / č2/ 2016, protože všichni horníci dle ustanovení  § 110 odst.2 až 5 zákona č. 262/2006 Sb. vykonávají stejně namáhavou práci.
Kdyby  toto pravidlo platilo ve všech dodavatelských organizacích, nemohlo by se potom stát, že zaměstnanec dodavatelské organizace (kde nepůsobí odborová organizace) dostane za 21 odpracovaných směn v podzemí k výplatě 390 euro. Z této částky však tito dodavatele odvádí do státního rozpočtu zákonné odvody z vyplacených mezd (jako např. Sociální a zdravotní pojištění).
 
Podle statistických údajů ceny práce v odvětví těžebního průmyslu za loňský rok je průměrný výdělek v hornictví 31 959 Kč. Když si tedy porovnáte výdělky v OKD a u některých dodavatelů musíte jasně dojít k závěru, že není něco v pořádku. Rozdíl ve mzdovém ohodnocení totiž nemůže být zas tak markantní. Je tady asi prostor k různým způsobům vyplácení černých mezd. Nemyslím, že tyto peníze ale nejsou zašpiněný od černého uhlí. Je veřejným tajemstvím, že mzdy těchto zaměstnanců jsou rozděleny do dvou části tedy jedny přes výplatní sáček, ze kterých se následně odvádí všechny zákonné odvody a druhé na ruku zaměstnancům bez následných finančních odvodů z mezd.

                                                                              Sacha Václav